куќарка новости
инфо
Брзото пошумување осудено на исушување Print E-mail
Written by sekira   
недела, 02 ноември 2008 08:52

Наместо масовни акции со кои најчесто погрешно се садат дрвјата, тоа да се прави со помали, подолгорочни и посериозни активности, велат од скопскиот Шумарски факултет.

Read more...
 
Јасен - нуклеарна депонија? Print E-mail
Written by sekira   
сабота, 25 октомври 2008 18:03

Резерватот Јасен е локацијата на која ќе биде изграден складот за радиоактивен отпад, дознава „Време“. Надлежните институции, пак, се уште не го обелоденуваат местото за изградба стравувајќи дека тоа може да предизвика револт кај месното население и кај екологистите. Токму поради протестите на локалните жители, Дирекцијата за радијациска сигурност претходно се откажа од идејата складот да биде во општина Сопиште. Дирекцијата брза со изградбата на складот затоа што рокот даден од Меѓународната агенција за атомска енергија истекува на крајот од годинава.

Read more...
 
Forests in the changing Environment Print E-mail
Written by Fidanka   
четврток, 11 септември 2008 14:01
Во организација на Министерството за земјоделство и шумарство на Финска и коорганизација на Министерската Конференција за заштита на шумите во Европа (MCPFE), од 3-5 семптември 2008 год. се одржа работилница со наслов „Шумите во променливата животна средина“. Како член на MCPFE Република Македонија учествуваше на оваа работилница. 
LAST_UPDATED2
Read more...
 
LIFE: Forests thematic section now online Print E-mail
Written by sekira   
сабота, 31 мај 2008 17:07

LIFE is the EU’s financial instrument supporting environmental and nature conservation projects throughout the EU, as well as in some candidate, acceding and neighbouring countries. LIFE co-finances innovative projects that explore ways to facilitate the implementation and enforcement of EU policy and legislation on forest quality management. A selection of these projects and their results are presented in the latest thematic section to be published on the LIFE website.

Read more...
 
How is a tree valued? Print E-mail
Written by sekira   
недела, 11 мај 2008 14:30

A plane tree in central London has been valued at £750,000 under a new system that puts a "price" on trees. How?

A six-foot-wide plane in Berkeley Square, Mayfair, is thought to be the UK's most valuable tree.

Large, mature, city trees like this one are being blamed - sometimes wrongly and often fatally - for damage to neighbouring properties.

But it is hoped a new valuation system will make it harder for "expensive" trees to be felled due to doubtful suspicions they are to blame for subsidence.

So how are trees priced? Size is the biggest factor, followed by population density of the surrounding area (how many people enjoy the tree), the size of the canopy, its life expectancy, its impact (does it flower or drop annoying honeydew) and any special factors, such as Queen Victoria planting it.

Read more...
 
«StartPrev1234567NextEnd»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Од сега, па натаму во Документите можете да ја погледнете дигиталната верзија на Списанието на Јавното претпријатие за стопанисување со шуми „Македонски шуми“ - Наши шуми.

поддршка

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner