куќарка
Секира - портал за шумите и шумарството
Македонските трупци се најскапи Print E-mail
Written by Rantasa   
сабота, 20 декември 2008 15:21
Дрвопреработувачите бараат од ЈП „Македонски шуми“ поништување на одлуката за зголемување на цените на техничко и огревно дрво и нивно враќање на нивото од март 2008 година. Преработувачите сметаат дека поскапувањето на дрвната маса не е оправдано, поради тоа што паѓа цената на нафтата и драстичното ограничување на пазарите за пласман на производите од дрвнопреработувачката индустрија, поради светската економска криза.
Read more...
 
Sustainable Forestry Needs Sustainable Contractors Print E-mail
Written by Fidanka   
петок, 19 декември 2008 13:43
Contractors play a key role in mobilizing wood for industry and energy in combating climate change. Forestry and forest based value chains depend on the competences and capacities of contractors who are responsible for a wide range of forest operations. This was the core message to a large number of forest sector representatives at the ENFE Seminar held in Brussels on 10 December 2008.  “Most of the time one can not see the contractor, because they work remotely in the forests, but they are everywhere in forest value chains“ was a buzz line in one of the presentations that will stick in the memory of participants.   
LAST_UPDATED2
Read more...
 
Брзото пошумување осудено на исушување Print E-mail
Written by sekira   
недела, 02 ноември 2008 08:52

Наместо масовни акции со кои најчесто погрешно се садат дрвјата, тоа да се прави со помали, подолгорочни и посериозни активности, велат од скопскиот Шумарски факултет.

Read more...
 
Јасен - нуклеарна депонија? Print E-mail
Written by sekira   
сабота, 25 октомври 2008 18:03

Резерватот Јасен е локацијата на која ќе биде изграден складот за радиоактивен отпад, дознава „Време“. Надлежните институции, пак, се уште не го обелоденуваат местото за изградба стравувајќи дека тоа може да предизвика револт кај месното население и кај екологистите. Токму поради протестите на локалните жители, Дирекцијата за радијациска сигурност претходно се откажа од идејата складот да биде во општина Сопиште. Дирекцијата брза со изградбата на складот затоа што рокот даден од Меѓународната агенција за атомска енергија истекува на крајот од годинава.

Read more...
 
Forests in the changing Environment Print E-mail
Written by Fidanka   
четврток, 11 септември 2008 14:01
Во организација на Министерството за земјоделство и шумарство на Финска и коорганизација на Министерската Конференција за заштита на шумите во Европа (MCPFE), од 3-5 семптември 2008 год. се одржа работилница со наслов „Шумите во променливата животна средина“. Како член на MCPFE Република Македонија учествуваше на оваа работилница. 
LAST_UPDATED2
Read more...
 
«StartPrev1234567NextEnd»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Можете да пишете коментар на текстот. За тоа потребно е да се регистрирате во прозорчето за регистрација.

поддршка

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner